ONZE VISIE /
leren en creëren met Einstein als inpiratiebron
Het EINSTEIN Atheneum is een unieke, doorstroomgerichte school met een uitgesproken profiel en pedagogische visie. We geloven dat de combinatie van leren en creativiteit leerlingen voorbereidt op een toekomst waarin flexibiliteit, kritisch denken en innovatie onmisbaar zijn.
Vanuit de drie pijlers Talen, wetenschappen en kunst bouwen we aan een sterke basis en zoeken we binnen alle vakken naar inspirerende invalshoeken om leren met creëren te verbinden. Wat we leren, inzetten om iets nieuws te maken? Dàt is volgens ons de lat hoog leggen!
Op onze school mag elk kind zichzelf zijn en ontdekken wat dit betekent. We vertrekken hiervoor vanuit een gemeenschappelijk respect voor elkaar. Zo vormen we samen een warme leeromgeving waar elke leerling kan leren en waarin we samen onze school maken.
Naast deze kernwaarden is het noodzakelijk dat je op het EINSTEIN Atheneum een brede intellectuele basis verwerft die je in de toekomst verder op weg helpt. Daarom zetten we in op het ondersteunen én uitdagen van elke leerling. We bewaken hiermee het individueel leerproces en laten je toe je talenten te ontdekken, ontwikkelen en verdiepen.


Leren denken als Einstein vereist vragen stellen, nieuwsgierig blijven, volharden, experimenterenen in alle bescheidenheid openstaan voor fouten.
Einstein zou, hoe begaafd hij ook was, niet zijn grote verwezenlijkingen hebben bereikt als hij niet die kenmerkende houding had gehad. Het is die grondhouding die we bij onze leerlingen willen prikkelen en ontwikkelen, vanuit het idee dat het dàt is wat jongeren nodig hebben om met de vele uitdagingen op hun toekomstige pad aan de slag te gaan. Om zelf mee die toekomst vorm te kunnen geven.
We leren onze leerlingen om hongerig te zijn naar nieuwe kennis, te durven experimenteren met nieuwe inzichten en om die kennis volhardend in te zetten om er nieuwe dingen mee te creëren
We leren en creëren binnen de pijlers taal, wetenschappen en kunst. Om te creëren heb je dan ook eerst een stevige kennisbasis nodig. We leggen die basis door vragen te stellen, onder begeleiding van vakexporten te leren memoriseren en begrijpen, om daarna in verder onderzoek te leren toepassen, analyseren en experimenteren. Om te creëren leggen we verbanden en bouwen we nieuwe concepten uit. We putten inspiratie uit de leefwereld van jongeren en actualiteit, maar halen ook inspiratie uit onze pijlers.
